Att leva med Tvångssyndrom

Hej hjärtan!<3 Hoppas ni har en fin Onsdag :) Jag låg precis på sängen och mediterade och helt plötsligt kännde jag att idag, just nu är det dags att jag delar med mig om hur det är att leva med tvångssyndrom. Jag har ju tidigare pratat öppet om min adhd och hur jag påverkas av den men bara skrivit allmänt om ångest och destruktiva tankemönster. Jag har aldrig tidigare nämnt att jag har tvångsyndrom. Och varför vill jag berätta det då kanske någon tänker. Och det ska jag svara på. Men först vill jag beskriva ett felaktigt allmänt antagande jag inte bara har hört en gång om människor som väljer att auta sin diagnos eller problematik. De är de faktum att vissa om jag får uttrycka mig så, okunninga människor menar att det har blivit så trendigt att må dåligt och säger att personer som i själva verket är modiga på sociala medier och vill sprida kunskap om psykisk ohälsa gör det för att få uppmärksamhet. Snälla, snälla, ni... faktum är att om ni själv hade haft en funktionsvariation eller varit drabbad av psykisk ohälsa i någon form så skulle ni förstå att det absolut inte är något som helst man vill göra sig märkvärdig med. Tvärtom vill man bara att den fruktansvärda smärta man brottas med dagligen ska försvinna och hoppas att ingen ska märka att man mår så pass dåligt som man gör. När man sedan får hjälp och verktyg för att hantera sin sjukdom och börjar må bättre så vill man av hela sitt hjärta sprida kunskap, verktyg och hopp till människor som kanske ännu inte hittat rätt väg till hjälp, för man själv vet vilket helvete det kan kännas som att till exempel som jag då att leva med tvångssyndrom. Så, då har vi rätt ut det :)

Skälet till att jag inte har (fören nu då ;)) pratat öppet om min diagnos är för att jag varit rädd. Rädd för att människor ska dömma mig, rädd för att människor ska göra sig en felaktig bild av min problematik då det tyvärr finns så mycket okunskap om tvångssyndrom. Eller kanske ännu värre att människor skulle likställa mig med min diagnos. Men nu känner jag att min tilltro till mig själv och till mina förmågor har stärkts något oerhört genom den behandling jag genomgick på Ocd-programmet i Huddinge, genom meditationen och yogan och genom mitt val att utvecklas på ett spirituellt plan. 

För mig spelar det inte längre så stor roll vad andra tänker om det jag skriver eller mina val jag gör. Det viktiga för mig är att jag får leva ut det mitt hjärta klappar för och det jag tror på i djupet av mig själv. 

Men kan jag hjälpa om så bara en människa för någon sekund att se en ljusglimt eller våga utmana sin problematik så räcker det för mig. För jag vet att genom att dela med oss av tips, verktyg och kreativa tankar så växer vi inte bara enskillt utan också tillsammans. Ett bevis på det är den possitiva och helt magiska energi som jag fick av responsen på mitt inlägg om adhd:ns fördelar. Tror det var en del i att jag idag tar mod till mig att skriva om tvångssyndrom.

För er som inte vet så är tvångssyndrom en psykisk sjukdom som uppkommer av att en person börjar agera på och som om dess tankar och känslor representerar hot och fara. Till skillnad från en person som inte utvecklat tvångssyndrom och bara kan skaka av sig konstiga tankar med en attityd om att det bara var en lustig tanke så kan inte någon med tvångssyndrom låta bli att på något sätt försäkra sig om att något hemskt verkligen inte skulle kunna inträffa till följd av tanken eller känslan. Detta genom att utföra en ritual som hen känner kan minska obehaget som tanken eller känslan provocerar fram. Detta beteende leder till att den med tvångsyndrom får en tillfällig ångest lindring men eftersom hjärnan är uppfinningsrik och med ett sådant agerande blir mycket mottaglig för nya obehagstankar och känslor så fortsätter personen att bli varse allt fler situationer eller saker som kan trigga igång de obehagliga tankarna eller känslorna. Tillslut kan sinnet och kroppen uppfatta de mest vardagliga saker som riktigt obehagliga och börja undvika att befinna sig där tankarna eller känslorna uppkommer. Personen har inte kontroll över dessa tankar och känslor och de är mycket påträngande och leder till hög ångest och mycket lidande. Tankarna upplevs också som så läskiga eftersom de enligt personen ses som oacceptabla att tänka. Många människor med tvångssyndrom har en överdriven känsla av att vilja ha kontroll och känna sig 100 % säkra på saker. Detta är förståss omöjligt men beteendet av ritualer och försäkringar för att bli säker är det enda som personen känner till för att minska sin ångest.
 
Den vanligaste missuppfattningen som jag tror finns är att alla med tvångsyndrom har symetritvång dvs mår dåligt om en tavla hänger snett eller om saker inte står i en viss ordning. Den andra vanligaste missuppfattningen är att människor tror att det endast handlar om en rädsla för smuts och då bli beroende av att tvätta händerna hela tiden. Så är inte fallet även om ovanstående syftar till en form av OCD-problematik. Saken är den att du kan utveckla tvångssyndrom för en mängd olika saker. Det är mycket vanligt att till exempel vara rädd för att göra "fel" så man kontrollerar att allt blir 100% perfekt. Man kan också vara rädd för att de olusttankar eller omoraliska tankar man har kan säga något om att man skulle vilja agera på dem. Tex. Eftersom jag tänker tanken "gud, tänk om jag skulle hoppa framför tunnelbanan" så tror den med tvångssyndrom att den tanken indikerar på att hen faktiskt skulle vilja hoppa och därför börjar undvika att stå på perrongen själv. Detta är emellertid precis tvärt emot vad personen vill. Det är därför det skrämmer hen så mycket. Tvångstankar fungerar nämligen så att de alltid angriper områden eller företeelser som går emot personens egen vilja eller moral. Jag har brottats med mängder av tänk om tankar på att vara en dålig och omoralisk person och också varit livrädd för att göra fel mot de personer jag älskar. Vilket har resulterat i att jag konstant frågat andra om försäkringar av att jag inte har gjort fel eller att jag inte skulle vara konstig på nått sätt pga vad jag tänker. Så som ni ser finns det en bred variation på hur tvångssyndrom yttrar sig. 

Så nu är ni som inte visste lite upplysta haha.. 
Det går att behandla tvångssyndrom men det får bli ett annat inlägg :) För nu har jag skrivkramp!
 
Kommentera gärna om ni har frågor eller funderingar. Det går också att maila!<3 stina.almer@gmail.com

Stor Kram!<3
Fru B

Vad bra du beskriver detta. Jag tycker att det är bra att du delar med dig för jag tror många har problem med psykisk ohälsa och för dem kan det vara bra att veta att de inte är ensamma, och att det går att leva ändå.

Svar: Tack! 💖 det tror jag också :) att få kommentarer som denna är guld värt! 💖
None None

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like