Vad menas med egot och hur du känner du igen dess röst?

Hej finisar! Spännade rubrik va? Och färgglada bilder från en tjej som laddat upp dagen med långprommis, god lunch och mys hemma. Idag tänkte jag ta mig an att förklara och reda ut lite kring vad jag menar när jag skriver om egot som jag pratat om tidigare i bloggen. Jag har säkert nämnt att det håller ett grepp om oss och förhindrar oss från att vara totalt lyckliga och fria. Let´s go! Nu reder vi ut!

Inom yogiskfilosofi där en utövar meditation i allt från olika ställningar till en mer icke fysisk stilla meditation är målet att med hjälp av andningen komma bortom vårt mycket ytliga Medvetande tillstånd som kännetecknas av att man oreflekterat förhåller sig till sina tankar, känslor och impulser som att de är sanningar som en tror sig vara tvingad att förhålla sig till på ett eller annat sätt. Exempel på detta kan vara att man känslotänker tillexempel "Eftersom det känns farligt att redovisa inför klassen så ÄR det så... vilket följs av beteendet, Lika bra att jag stannar hemma eller skolkar." En drar snabba förhastade slutsatser baserat på kroppsliga reaktioner, tankar eller känslor i sitt ytliga medvetande. Det en missar när en agerar instinktivt och oreflekterat är att tänka på och förstå att ingen av dina rädslor du känner är sanningar. De är grundade på föreställningar om att inte duga, inte vara värd kärlek, bli ensam, vara fel, göra fel, inte klara av etc. Dessa föreställningar produceras av ditt såkallade ego. Som i Yogisk bemärkelse syftar på den delen av ditt medvetande som gör allt i sin makt för att ta dig bort från din egen kärna, ditt jag och din sanna identitet, som i sin tur kännetecknas av djup frid, frihet, sinnesro, tacksamhet, lycka och kärlek. Men också en känsla av att allt är ett. Du är inte avskilld från andra, du är i total harmoni och är helt befriad från egot. 

Förutom olika snäva föreställningar om din egna identitet, överlever egot av hat, begär, avundsjuka, ilska, oförmåga att förlåta och gå vidare. Men hur ska en känna igen egot då? Egots röst ger ofta upphov till negativa känslor, ångest, dålig självkänsla eller självförtroende. I egots röst finns sällan nyanser eller olika sätt att tolka situationer. Istället gör egot sitt bästa för att få dig att tro att det finns ett rätt sätt och ett fel sätt. Eller att du är dålig för att... Egots röst är dömmande, kränkande, förminskande och säger att du inte kan. Den är hög om beordrande samt energi krävande.
 
Min förhoppning är att ni kan relatera detta till olika saker ni tänker om er själva? Första steget mot ett friare och härligare liv är nämligen att bli medveten och att lära sig känna igen de tankar och känslor som egot producerar och som tar ner dig. När du blir medveten om egots illussioner så är det också lättare att börja höra den egna rösten som vi alla har inom oss. Den förstående, kärleksfulla, ej dömande rösten som alltid finns där, om du lyssnat mycket på egot så kanske den först bara viskar till dig. Slut dina ögon och lyssna noga. Det viktigaste är att du är villig och öppen för att följa din egen kärna istället för egot. Du ska se att saker och ting då faller på plats utan att du behöver tänka ut en lösning.  Hoppas det klarnat lite och att ni blir inspirerade att omfamna egot och dess illussioner som en tryggare mer medveten person. För att slåss mot den delen av dig själv går inte. Den behöver omfamnas, accepteras men förhållas till på ett sätt där lika mycket utrymme inte ges. 

Har ni några frågor eller vill dela med er av tankar? Feel free att kommentera här i kommentarsfältet, eller maila mig på stina.almer@gmail.com

All kärlek till er!!! 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like